6-timers Endurance løb:
31 juli 2017 på Mantorp, Sverige.Nu sku vi køre årets fjerde langdistanceløb. Den her gangen 7-timersløbet på Mantorp i Sverige. Det gik ikke helt som forventet. Find ud af mere ved at læse forneden.

Mantorp er en rigtig god bane. Banen er dejligt bred og 3,1 km lang. Når man starter på den korte langsiden så er den første sving man kommer til, Start-svingen, en lang venstresving hvor man kan køre meget hurtigere end man tror. Det er ret spændende at lære sig. Så kommer Paris-svingen der er en lang 180 grader højresving. Her kan man gå ind ret hurtigt og dybt, for at midt i svingen dreje lidt skarpere og så skal man være lidt tålmodig med gasen for at ikke løbe tør for asfalt i udgangen. Så balanserer man lidt på gasen frem til chikanen der kræver en hårt opbremsning før man giver den alt den kan tåle ud på den lange langside, der er lidt spændende. Den er lang nok til at man med en fornuftig 1000 cc racer kan komme op i omkring 280-290 km/h. Og det spændende er, at langsiden går en lille smule opad for at i slutningen gå en smule nedad. Lige midt i bremsezonen! Bremser man for tidligt bliver man overhalet, og bremser man for sent så kører man ud i sandkassen og måske ud i bondemarken der ligger lige bagefter.

Men har man bremset ok, så starter højresvingen en smule skarpt for at åbne op og gå lidt op for en bakke og ind i en venstresving. Man kan vride på med rigtig mege gas op for bakken og ind i venstresvingen. Så venter man så længe man tør før man bremser rigtig meget ind til Hårnålen. Når man kommet forbi hårnålens først skarpe knæk så åbner udgangen igen og man kan give ret meget gas mens man ligger ret meget lænet ind til højre. Det er banens farligste sted, fordi her kan det går ret hurtigt og hvis dækken slipper her så ryger man ind i en betonmur. Det skal man bare ikke tænke på. Så kommer en brat opbremsning igen, og en skarp venstresving, Depåkurvan, ind på start og mål langsiden. Det var så en omgang på 3.106 meter.

Men før selve løbet så sku motorcyklen gøres klar. Der sku skiftes olje og filter. Der sku monteres nye dæk. Og det mekaniske sku chekkes efter.

Lørdag morgen kørte jegtil Malmö for at hente Mikael teamets anden kører, og Søren vores pitchef der hade taget toge over fra København. Det er lang vej fra Malmö til Mantorp. Med pauser for at tanke, spise og handle forsyninger så tager det omkring syv timer. Med med godt selskab i bilen så er det bare hyggeligt.

Vores tredje kører ville ankomme tidligt søndag morgen sammen med to hjælpere til tankning, foto og småting. Vi startede søndag morgen med at stille op vores grej med hjul, reservedele, værktøj, bord, stole, mad, osv. Og gøre os klar til en halv time træning plus en halv time kvalifikation der ville afgøre startplaceringen.

Der kom 31 team til kvalifikationen og vi fik en 19'e startplads lige efter serielederne der startede fra 18'e plads. Starten foregik i klassisk Le Mans stil hvor maskinerne står på den ene siden af banen og kørerne venter på den anden side af banen. Når startsignalen går så løber førerne over banen, starter sine maskiner, og kører afsted.

Mikael kommer godt afsted og tagen nogle placeringer på den første omgang. Efter nogle omgange kan vi se at han hygger sig godt. Friske varme dæk, tørt og solrigt vejr, motorcykel der kører godt. Man skal bare hygge sig med at køre den så godt den kan. Og vi kan se Mikael hygger sig. Han henter flere placeringer på de næste mange omgange. Efter femten-tyve minutter så er han oppe på en 9'e plads.

Mikael laver teamets hurtigste tid i dag, med 1:23,1 dvs 1 min 23,1 sek.

Efter en halv time så kalder vi ind Mikael til førerskifte og Björn kommer ud på banen. Han prøver vænne sig lidt mere ved banen og cyklen og kører måske ikke 100%, lige efter team chefens ordre! Vi skal ligge på 98-95% hele tiden og med jævne omgange. Bedst for materiel og førerens koncentration. Det med at lave en fantomtid plejer resultere i et par mindre gode omgange fordi det er nemt ot overkøre. Bjørn kører 1:28 tider og det er vi godt tilfreds med.

Efter en halv time så signalerer vi til Björn at han skal komme ind til tankning og førerskifte.

Her får vi dagens første lille problem. Når Björn stopper motorcyklen til tankning så skal vi have den op på baghjulstøtten. Man må ikke holde cyklen mens man tanker, siger reglerne. Her er det så at en af støtte rullerne på den ene siden af baghjulsvingen knækker og cyklen er lige ved at vælte. Vi når dog at fage den før den ramme jorden. Shit, hvad gører vi så? Vi tager den på forhjulstøtten den her gang, trods at det ikke er optimalt. Så må vi ordne en ny bolt ved næste tankning.

Efter tankning så er det min tur at komme ud på banen til mit første køre stint. Jeg kan meget godt lide den her banen, og jeg har gode minder derfra. Så jeg falder hurigt ind i en god rytme. Jeg nyder hvor nem vores cykel er at køre. Ved indgangen til en sving kan man bremse lidt mindre og den kan køre forholdsvis hurtigt ind, lægges ned ret meget hvor den skrubbe lidt mere af farten og man kan mærke når man er midt i svingen og der er tid at give gas igen. I Pariser-svingen giver man gas kun en smule, lægger den den lidt mere samtidelig som man giver en smule ere gas for at give den ret meget når man næsten er ude af svingen.

Og der er flere andre sving på Mantorp der er specielle og dejlig på hver sin måde. Jeg hygger mig godt, nyder vores motorcykel og banen. Bagefter kan jeg se at jeg kørte de fleste omgange på 1:28 tider, som Björn. Det overrasker mig eftersom Björn plejer være lidt hurtigere end mig. Men måse var jeg ekstra glad i dag, og måske vil Björn vænne sig ved banen lidt mere den næste time.

Efter en halv time bliver jeg kaldt ind og Mikael tager over igen. Han kører fine stabile omgange på rundt 1:22-1:23.

Når det er gået an halv time så kalder vi ind Mikael til tankning og førerskifte. Vi skal også reparere bolten til bagsvingens rulle til baghjulstøtten. Vi skal først fjeren stumpen fra den knækkede bolt i bagsvingen der skal holde rullen til baghjulstøtten Vores pitassistent Mike har fundet frem et værktøj til at fjerne den gamle stump, og vi monterer en ny bolt. Så nu kann vi stille motorcyklen op på støtten mens vi tanker.

Så er det Björns tur at komme ud på sit andet køre stint. Han begynder føle sig mere tilpas og forbedre sin bedste tid til 1:26.

Det er gået en halv time og vi kalder Björn ind til det næste førerskifte og tankning. Det er min tur at komme ud på banen til mit andet køre stint. Jeg cirkulerer på banen og hygger mig. Jeg kommer ned på 1:27 men ikke rigtig ned på Björns omgangstider. Men vi holder os på hjulen og alt går godt. Der er gået over tre timer af løbet og vi ligger på 4 plads i Endurance klassen.

Efter en halv time så skifter vi kører igen til Mikael som kommer ud på banen og kører fine stabile omgange på mellem 1:22-1:23 med 3 timer gamle dæk. Han kører fint som han plejer.

Mens Björn er ud på banen og kører så hviler vi andre, checker status på timing systemet, holder øje med banen og eventuelle signaler fra vore kører, og Björn gører sig klar til det næste køre stint.

Ok, der er gået en halv time og vi kalder Mikael ind til førerskifte, og sender Björn ud på banen. Mikael siger at motorcyklen begynder at køre lidt dårligere. Hm, vi har haft elektriske problemer før. Vi får se hvad der sker. Björn er ude og kører.

Vores pit og takning crew hygger sig. Vi ser også en gammel ven, min gamle team kører, Björn Gunnarsson, også deltager i dagens løb. Han har kørt Isle of Man TT de sidste 5 år, og er med i dag kun for at teste og prøve af sin BMW R1000 som han skal køre med i Isle og Man 2018.

Der er gået en halv time og vi kalder Björn Tuvesson ind til førerskifte. Når Björn kommer ind så siger han at motorcyklen kører som det rene lort. Han siger at motoren gider ikke tage omdrejninger. Han er meget utilfreds og ryster på hovedet.

Hm, tænker jeg, jeg må køre ud og se hvad der sker. Jeg kører ud af pit og ind på banen. Den første sving er Start-svingen en meget hurtig venstre. Her kan jeg ikke mærke noget specielt far motoren. Så kommer den dobbelte højresving Paris-svingen. Her kan man heller ikke give maksimal gas. Så kommer chikanen ud på langsiden. Jeg giver fuld gas ud på langsiden og kan mærke at motoren ikke gider tage omdrejninger. Den kommer ikke over 12.000 hvor den normalt kommer op på 13.500-14.000 omdrejninger. Og den mangler power.

Hmm, vi har haft mange elektriske problemer. Vi har også haft problem med bensinpumpen. Hvad kan det være den her gang.

Efter langsiden er der en højresving, lidt op for en bakke, en venstresving og hårnålen til højre. Så en venstre ud på den korte start & mål langsiden. Tilbage ind i venstre Start-svingen efterfulgt af den dobbelte højre Paris-svingen. Så chikanen ud på langsiden. Jeg giver fuld gas, den gider give særlig meget power, og jeg begynder overveje hvad jeg skal gøre. Pludslig, halvvejs på langsiden, pang, og så hører jeg den ubehagelige rassle, rassle, lyd som en spand med nogle metalstykker. Det er en cylinder der har tabt en ventil. Shit. det var den motor.

Jeg hiver ind koblingen og styrer til siden af banen, stiller motorcyklen, og venter på at blive hentet af banens funktionærer og kørt tilbage til pit og vores team.

Det er så at jeg næsten tuder. Vi sku bare køre hjem 4'e pladsen og beholde vores 3'e plads i serien. Men nu taber vi points og placering i serien. Plus den satans motor. Taber ventilen. Stempel smadret. Og gud ved hvad ellers er blevet beskadeligt. Nogen dag senere snakker jeg med David far Trevle's MC Service og han bekræfter at den her V4 motor er alt for dyr at reparere når det sker. Jeg skal købe en ny motor! Jesus Christ!

Jeg er ikke særligt glad, og teamet er ikke glade. Men ok, inge væltede, alle er ok. Det er kun materielle skader. That's racing.

Vi pakker sammen og fester. Alle er friske, ingen har brækket noget, vi har kørt og haft det sjovt.

Efter vi har pakket sammen, så kører vi sydpå. Vi stopper på vejen og får noget at spise. Så skal vi tilbage til hverdagen, og jeg skal ud og finde en ny motor. Jeg tror ikke jeg når at finde en motor og skifte den ud, så det næste løb må vi nok køre med vores gamle Triumph Daytona 675 cykel. Det skal nok gå.

Tak til teamet. Vi prøver igen næste gang.