6-timers Endurance løb:
6 juni 2017 på Anderstorp, Sverige.Så var vi kommet til sæsonens tredje langdistance løb, 6-timers Endurance på Anderstorp, den gamle Formel 1 bane i Sverige, lidt nord for Skåne, halvvejs til Jönköping.

Banen er 4025 meter lang og har en langside der er 1000 meter, den længste i Skandinavien. Banen blev brugt bl.a. til Formel 1 fra 1973 til 1978, året hvor Ronnie Peterson dog på Monza i Italien, og det blev sværere at finde F1 sposorer i Sverige. Dog kørdes der motorcykel GP 500 løb (nuværende MotoGP) frem til 1990 med Wayne Rainey, Kevin Schwantz og Mick Doohan.

Anderstorp karakteriseres af flere langsider, og mange lange symmetriske sving der hælder en smule indad og på den måse giver bedre svinghastigheder. Det kan ses en smule i billedet forneden.

Banens store layout gører at det er en klar fordel at have 1000 cc motor med mange hestekræfter, frem for 600 cc med væsentlig færre hk. Derfor var jeg ret interesseret i at finde ud af hvorfor vores Aprilia RSV4 ikke ville starte, efter stop på Sviestad nogle uger før. Vi ville gerne bruge den frem for den Daytona 675 vi kørte med på Sviestad. Aprilian har alligevel 180 hk til forskel for Daytonan der har 126 hk. Mange andre team har nyere RSV4, BMW og Kawa med 200-205 hk, men vi er meget tilfreds med de 180 hk fra vores lidt ældre RSV4 fra 2011.

Jeg brugte en del timer i garaget med fejlsøgning. Til slut med hjælp af vores pit chef Søren så fandt vi ud af at tændningen var ok, men at den ikke fik bensin. Meget mærkeligt syntes jeg da bensinpumpen pumpede bensin. Bensinen kom bare aldrig ind i cylindrene. Hmmm, hvorfor kom der ingen bensin ind i cylindrene når der kom bensin fra pumpen? Måske styringen af bensindyserne? Jeg brugte nogle timer på at fjerne den Power Commander som styrede alle 8 bensindyser (2 stk per cylinder) men uden held. Måske ECU? Måske noget andet. Stadig ingen fejlkoder enligt ECU. Det er et mysterium.

Så prøvede jeg at snakke med David Treble på Trebles MC Service i Trelleborg. Han er Aprilia forhandler og erfaren mekaniker, og kører selv trackdays. Han mente at bensinpumpen, lige på den her model, nogen gang stod af på en sådan måde at den så ud som den virker men den giver for lavt tryk til at åbne dysserne når der kommer styresignal fra ECU. Han forslår at jeg kommer over til hans værksted og tester.

Ok, jeg laster Aprilia'en i traileren og kører til Trelleborg og tester med en ny pumpe. Det virker! Jubiii! Jeg køber en ny pumpe (til en rimelig pris) og kører hjem til garagen for at ordne alt andet som skal ordnes før racet på Anderstorp. (Tak, David)

Jeg købte også en ny bagfælg af David fordi en af mine bagfælge knækkede ved årets første løb på Knutstorp for halvanden måned siden. Så bestilte jeg nye Dunlop Slicks og monterede dem på fælge så de er klar til løbet.

Jeg ville også prøve at flytte voltregulatorn og TC-computeren der begge to var monterede på højre side af motorcyklen, lige indenfor kåberne. Et meget udsat sted ved styrt synes jag. Jeg ville flytte dem væk fra siden af motorn og mere til midten. Her fandt jeg et godt sted lige foran og under hovedinstrumentet i spidsen af motorcyklen. Se billeder forneden.

Selve løbet sku køres den 6 juni, Sveriges Nationaldag. Men der var også en banedag dagen før, som vi kunne bruge til at træne på banen. Så jeg chekkede om Mikael kunne tage fri fra arbejde og komme med til træning. Yes, så jeg meldte os til det, lejede hytte på banen for to dage og kørte op for at teste. Vænne os ved banen, og teste for at se om alt var i orden før løbet. Og det var heldigt at vi testede, fordi der var problemer.

Vi opdagede at udvekslingen på tandhjulen var at for lav til langsiden på 1000 meter. Hvis man fik en god udgang i "Södra svingen" og ud på langsiden, så løbte vi tør for gear og omdrejninger 300 meter før der sku bremses. Dvs alt for lav fart det sidste stykke. Vi hade brug for et mindre tandhjul bag, og/eller et større tandhjul foran.

Desværre hade jeg ikke taget med mig kassen med alle ekstra tandhjul. De lå nederst i en stor kasse hvor der var en masse udstødningsrør, potter og bremser vi ikke behøvde. Jeg hade taget den andre kassen med reservedele, som f.eks. styrpinder, bremse og koblingsgreb, fodhvilere, bremsedele, kåber, osv. Men ikke tandhjul.

Hmm. Jeg fandt et andet team der kørte Aprilia RSV4 og købte et nyt bagtandhjul af dem, 43 i stedet for de 45 tænder vi hade bagpå. Ud og teste. Det hjalp lidt men ikke nok. Vi behøvde nok også tandhjul foran med en tand mere, men det fandes ikke på Anderstorp.

Vores pitchef Søren hade ikke kommet med til træningsdagen, men ville komme op om aften for at være klar til morgenen efter. Jeg ringede Søren og fik ham til at gå ned i garagen klippe hængelåset, finde kassen med alle tandhjul, og tage den med til Anderstorp. Puha. Det var heldigt. Da Søren kom op om aftenen så fik vi skiftet til et større tandhjul foran, så det stod klar til test næste morgen. Og nu ku vi slappe af og grille lidt kød, spise og drikke lidt i pitboksen før vi sku sove.

Tirsdag morgen, 6 juni, og Sveriges Nationaldag, vågnede vi tidlig, spiste morgenmad, og gjorde os klare til kavlifikationkørsel før selve løbet. Her sku vi bl.a. teste om de nye tandhjul gav os nok med fart på langsiden uden at løbe tør for omdrejninger. Vores tredje kører Björn Tuvesson hade også kommet om morgenen, så vi var kalre til at køre. Vi hade også fået en ekstra hjælper i form af Mike Fredriksson til at hjælpe med tankning og andet der dykker op.

Det viste sig at udvekslingen med de nye tandhjul var tilstrækkelig og vi hade nok med omdrejninger og fart sidst på langsiden for at ikke blive overhalet alt for nemt af de andre team. Mig og Mikael nøjedes at køre 6-7 omgange hver for at chekke at alt virker, og resten af træningstiden fik Björn til an vænne sig ved cyklen og banen. Godt, så er vi klar til løbet. Der var 40 team der var anmeldt til løbet og vi fik startposition nr 26 med en omgangstid på 1:45,9. Det er ok, og betyder ikke så meget når man skal køre i 6 timer. Der er rigeligt med tid til at hente placeringer. Eller tabe placeringer.

Efter kvalifikationskørsler så hade vi 45 minutter pause frem til start kl 11:00. Vi brugte tiden til at skifte hjul hvor jeg hade monteret nye friske Dunlop Slicks dæk hjemmefra. Vi skiftede også til nye bremseklodser. De holder ikke meget mere end de 6 timer, så vi sku ikke starte med nogle der var brugt til træning eller kvalifikation. Til sammenligning: Ved kørsel på almindelig vej med almindelig trafik så holder bremseklodser typisk 3-5 år lidt afhængig af kilometer. Her til løb holder de kun 6-7 timer. På hver omgang, cirka hver anden minut, i slutningen af Anderstorps 1000 meter lange langside, bremser vi ned fra mellem 290-305 km/h til cirka 100 km/h i den skarpe 90-grader højresving.

Vi gjorde os klare til den klassiske Le Mans start man bruger ved langdistanceløb, Endurance, hvor kørerne stiller sig på den ene siden af banen, venter på startsignal, og løber over banen til sine maskiner, starter motorn, og kører afsted. Vi aftalte at Mikael ville tage det første kørestint, efterfulgt af Björn og mig som tredje mand.

Starten gik fint. Alle team kom godt afsted uden at ramme muren eller hinanden, gennem det første sving og ud på langsiden hvor der blev mere plads mellem motorcyklerne.

Hvis man kikker på omgangstider så ser man at mange team laver sit løbs hurtigste omgang på en af de første ti omgange. Alle har nye friske dæk, meget adrenalin, og der er mange andre motorcykler lige foran og bagved man kan bruge som motivation og trækhjælp. Mikael lavede allerede på den femte omgang en tid på 1:43,5 dvs 2,4 sekunder hurtigere end på kvalifikationen. I løbet af de første 30 minutter kørte han sig op fra en 26'e startposition til en 12'e plads.

Fra erfaring kunne vi se at Aprilians tank rækker til omkring 50 - 55 minutter afhængig af banen. Det optimale ville nok være at hver kører kørte et 55 minutter stint før skifte til den næste kører samtidelig med tankning. Dog syntes vi at man bliver ret træt efter 40 minutter og kører ikke særligt effektivt, og er måske ikke frisk til næste kørestint. Derfor hade vi besluttet at skifte kører hver 30 minutter og tanke hver anden gang.

Efter cirka 28 minutter så er der et team der laver uheld, og der kommer gul flag for at kørerne skal passe på og så kommer Safety Car ud for at samle feltet så at banens personale kan rydde op. Det tager farten ned lidt, cirka en minut ekstra for hver omgang. Et godt tidpunkt at kalde Mikael ind til førerskifte. Eftersom det tager lidt ekstra tid at tanke så passer vi på at tanke nu når vi får foræret en minut, og næste kører kan gå ud på banen og køre ind tiden til Safety Car. Så sparer vi tid ved det næste førerskifte uden at tanke. Ved tankningen får vi plads med 8 liter hvilket er en halv tank. Derfor kan vi nok ikke regne med 60 minutter på en tank. Det passer nok fint med de 50-55 minutter per tank som vi har regnet med.

Teamet som lavede uheld kører i stafet-klassen, dvs tre kørere med hver sin motorcykel. Uheldet koster dem ikke særligt meget tid trods at den første kører skader sin motorcykel, da de bare skifter til den næste kører med sin egen motorcykel og kører videre med minimal tab af tid. De behøver heller ikke bruge tid til tankning fordi de tanker sine motorcykler medens en anden i teamet er ude og kører på banen.

Nå, men tilbage til os. Vi kører i den rigtige Endurance klassen hvor vi kun må bruge en motorcykel gennem hele løbet på 6 timer. Deraf navnet Endurance!

Björn kommer ud med fuld tank og starter sit første køre stint. Han fanger Safety Car efter to omgange, lige når Safety Car kører af banan igen og slipper feltet løs til normal race tempo. Så kan Björn finde sin rytme. Et kik på omgangstider viser at han efter nogle omgang kommer ned på stabile tider mellem 1:52 - 1:53 hvor han ligger den største delen af sit køre stint.

Vi nærmer os en time af løbstiden. Vi skal snart gøre os klar til at kalde Björn ind til førerskifte. Vi deler pit box med team #1 "Antikrundan" som er seriemester fra 2016 og som har vundet årets to første løb. De kører med ekstra stor tank og kan køre mellem 65-70 minutter før de skal skifte kører og tanke. Vi ser at de gøre sig klare til sit eget førerskifte, tankning og hjulskifte til nye friske dæk. Imponerende, de bruger et set nye slicks dæk hver time.

De ligger i føring i løbet, så vi venter lidt med at kalde Björn ind, så at team #1 får al den plads de har brug for. Med hydraulisk centerløfter, quick-change hjuludstyr for og bag så tager det 7-10 sekunder at skifte begge hjul samtidig. Bagefter 15 sekunder for tankning, og så afsted. Forneden en video fra Suzuka 8-timer løbet i Japan, hvor et Honda team øver pit stop. Vores konkurrenter team #1 har samme udstyr. Det ser godt ud ikke?

Nå. Efter at team "Antikrundan" har lavet sit pit stop med nye hjul, tankning og ny kører, så er det tid at kalde in Björn til førerskifte. Det skal lige siges at vi kører alle 6 timer med de samme dæk, så vi bruger ikke tid på at skifte hjul. Medmindre det reger. Og det gøre det ikke i dag.

Der er gået en time, og der er 5 timer tilbage til målgang. Af 40 startende team så ligger vi i øjeblikket på en 18 plads totalt, og på en 5'e plads i Endurance klassen. Trods at vi har lavet et stop mere end de fleste andre team. Men der kan ske meget på 5 timer, og vi er nok ikke så trætte som flere andre når der er kørt nogle timer mere. Der er mange gode teams der kører. Det bliver nok svært at ende meget højere end 4'e plads. Men vi får se.

Björn har lige kommet i gang, og jagter nogle andre kørere og kører et par ekstra omgange efter at vi vinker ham ind. Her laver han sine hurtigste omgangstider og kommer først ned på 1:51,4 efter det kommer en stk 1:50,5 og til sidst en stk 1:49,2 omgang lige før han kommer ind til kørerskifte. Det ser ud som han har haft det ret sjovt.

Jeg kommer så ud på banen til mit første køre stint. Jeg tænker at jeg skal holde mig på banen uden heltedåd og aflevere cyklen igen i god stand til den næste. Jeg starter med at køre omgange på 1:59 måske lidt langsomt, men bedre det end at ligge i sandkassen ved siden af.

Det skal blive spændende at se hvor længe tanken rækker. Ups, allerede efter 20 minutter så lyser tanklampen! Jeg vinker når jeg kører forbi pitmuren for at signalere at jeg kommer ind til tankning og førerskifte.

Mikael kommer ud på sit andet køre stint. Han lægger ud med stabile 1:44 omgange. Men allerede efter fem omgang så er der et team der laver uheld. Nok lidt slemt uheld. Ambulance ude og Safety Car cirkulerer ude på banen i 15 minutter før der er ryddet og feltet sluppet løs igen.

Desværre er det førende team #1 "Antikrundan" der har highsidet ud af "Södra kurvan" ud på langsiden. Køreren har brækket nogle knogler men er vågen og kan tale, så han bliver ok igen efter seks til otte uger. Men deres motorcykel har ikke klaret sig særlig godt. Rammen er slidt i stykker. Den er gået af lige efter styrehovedet. Gaffel er skev, hjulen er bøjede, ja alt ser skidt ud. Det går ikke at reparere, og de er i Endurance klassen og må ikke skifte motorcykel, så de udgår desværre. Trist. Men nu er vi på 4'e plads. Måske kan vi nå en 3'e plads.

Når feltet slippes løs igen så prøver Mikael at finde sin rytme ude på banen igen, og lave sikre omgange mellem 1:44 - 1:46. Vi ligger nu på 3'e plads og Mikael jagter Endurance teamet #46 som ligger en omgang foran os. Plus team #45 ligger lige bagved Mikael. Så det er ret spændende. Vi kan se at Mikael kører 2-3 sekunder per omgang hurtigere end det ene team og 5-8 sekunder hurtigere end det andet team. Der er også spørgsmål om hvem som kommer ind til takning og hvornår. Der er nu gået 2 timer siden start, og der er 4 timer tilbage.

I slutningen af Mikaels stint så har han hentet en omgang på begge teams, så nu ligger vi på 2 plads. Team #46 ligger nu 45 sekunder bagved os, og team #45 ligger en omgang bagved os.

Vi kalder Mikael ind og skifter til Björn.

Björn kommer ud på banen og prøver finde sit tempo. Det bliver mellem 1:50 - 1:53 omgangstider. Han holder stillingerne. Team #46 nu cirka 20 sekunder bagved os, og team #45 er stadig en omgang bagved os. Det bliver spændende hvad der sker når vi skifter kører. Med lidt held så skifter teamen kører ikke alt for langt fra hinanden.

Vores tanklampe lyser allerede efter 18 minutter. Ja, Anderstorp banen sluger meget bensin. Vi ser at Björn signalerer for tankning, og vi vinker at vi er klare på næste omgang. Lige som sidste gang så laver han sin hurtigste omgang lige før han kommer ind til tankning.

Når Björn kommer ind så tanker vi og skifter kører til mig. Jeg kommer ud på banen til mit andet køre stint. Jeg har holdt øje med de andre team som lige har skiftet, og jeg skynder mig ud på banen og håber at komme ud foran team #46. Jeg prøver at finde rytmen.

Pludslig på en omgang når jeg kører ud fra højresvingen der klades "Atlaskurvan" og giver gas på den efterfølgende langside, så kan jeg i slutningen af langsiden ved nedbremsningen til gamle "Startkurvan" se en hvid motorcykel i øjenkrogen der sniger sig op og prøver at bremse sig forbi mig ind til svingen. Shit, tænker jeg, det er nok team #46 som prøver at overhale. Så jeg slipper bremsen, han forsvinder bagom mig, og jeg drejer motorcyklen ind i svingen. Yes, jeg holder mig foran ham. Uden at vælte. Jeg prøver at give godt med gas tidligt for at få god fart ud på den næste korte langside ned til det næste sving, "Opelkurvan". Her er jeg lidt forbavset da jeg ikke ser den hvide motorcykel prøve noget. Yes, jeg er foran så meget at han ikke prøver noget. Måske blev han lidt forsigtig når jeg bremsede så sent og drejede ind i svingen foran ham.

Det bliver en lang sej kamp tænker jeg, mens jeg giver gas ud fra Opelkurvan og ned langs den næste langside ind til venstresvingen "Hansenkurvan" efterfulgt af den lange højresving "Karusellen" der er er mere end 180 grader måske 220 grader. Det går ret ok, han er stadig bagved mig. Jeg er lidt forsigtig i den skarpe "Depåkurvan", banens langsommeste sving, fuld gas forbi pitmuren og ind i den lange "Södra kurvan" som er begyndelsen på den 1000 meter lange langside. Her er jeg lidt orolig. Jeg håber jeg lykkes få nok med forspring ud på langsiden for at team #46 ikke kan overhale på langsiden. Jeg har set at de har en nyere Honda CBR 1000RR der nok har et par heste mere end os, men ikke meget. Jeg prøver at bremse så sent som muligt i slutningen af langsiden og drejer ind på den skarpe 90-grader "Norra kurvan" og den meget korte langside tilbage til "Atlaskurvan". Jeg kan fornemme at team #46 er lige bagved mig. Jeg prøver at få en så god flow gennem Atlaskurven som muligt og komme tidligt på gassen ud på langsiden så jeg ikke får ham op ved siden af meg i næste indbremsning, som jeg fik på den forrige omgang.

Jeg lykkes. Jeg ser ham ikke, og jeg prøver at holde min kørsel lidt skarpere igen på den her omgang. Jeg ser ham ikke igen. Det ser ud som jeg lykkes at holde ham bagved mig. Men den næste gang jeg kommer til Atlaskurvan ser jeg gule flag og et team som har lavet uheld. Shit, det ser ud som team #46. Ja, desværre, det er dem. Han har prøvet at fange mig ved at give gas tidligt for at få en god udgang fra Atlaskurvan ud på den korte langside og håbe at kunne bremse sig forbi mig den her gang. Desværre gav han for meget gas, lavede en highsider hvor bagenden slipper for at tage fat igen, motocyklen komprimerer affjedringen bag, løser ud og føreren bliver smidt op i luften mens motorcyklen volter rundt.

Mærkeligt nok fandt jeg et billede som nogen hade taget i selv samme øjeblik. Man kan se mig på en rød motorcykel med hvid hjelm hvor jeg lige er kommet ud på langsiden efter Atlaskurvan, og midt i svinget ser man en hvid motorcykel oppe i luften mens køreren ligger på asfalten på banen. Han prøvede at fange mig, men gav for meget gas, og fik en highsider.

Når jeg kommer forbi pitmuren så kommer der Safety Car ud på banen lidt foran mig. Jeg ser at team #45 ikke er foran mig i køen, så de kan bruge Safety Car til at komme rundt om og bagved mig i køen. Dvs, de får næsten en omgang foræret eftersom vi er nødt at køre langsomt.

Jeg ser at det nok ikke tager mere end 4-5 omgange før uheldet er ryddet op og Safety Car bliver kaldt ind igen. Jeg ser også at jeg har kørt 20 minutter og der snart er tid til førerskifte. Jeg signalerer til pit når jeg kører forbi at vi skal skifte kører nu. Så kan førerskifte blive gratis.

De har set min signal, så jeg kører ind på den næste omgang. Mikael står klar, tager over motorcyklen, kører ud på banen og har en halv omgang at hente på køen bagved Safety Car. Det tager han to omgange at fange køen. Jeg ser at vi kan måske nå at kalde Mikael ind til tankning mens Safety Car er ude på banen, så bliver tankning også gratis. Så jeg signalerer til Mikael at han skal komme ind på den næste omgang. Det lykkes næsten. Når vi har tanket op, og Mikael er ude på banen igen, så når de at fjerne Safety Car fra banan og slippe feltet løs før Mikael har fanget køen. Men det lykkes næsten.

Vi har skiftet kører og fået fuld tank og kun tabt måske 30 sekunder på det. Desværre var team #45 lidt mere heldige med at Safety Car kom ud lige bagved dem, så at de fik en omgang foræret hvor de kunne køre runt og fange køen bagved Safety Car. Nu ligger de kun 2 sekunder bagved os. Det bliver hårdt.

Dog ser jeg at Mikael kører 3-5 sekunder hurtigere per omgang. Det har vi brug for fordi vi skifter kører to gange per time mens de skifter en gang per time.

Mikael finder en god rytme på banen med omgangstider mellem 1:42 - 1:46 så han trækker lidt fra team #45 og det er godt. Jeg begynder gå frem og tilbage i vore pit box og er ret nervøs. Vi har ikke været i nærheden af en anden plads før så det føles utrolig og meget nervøst.

Efter cirka 30 minutter så kalder vi Mikael ind til førerskifte til Björn. Så kan Mikael hvile til sit næste køre stint. I mens kommer Björn ud på banen. Vi har tabt over en halv omgang på førerskifte og Björn kommer ud på en 3 plads efter team #45. Men han holder jævn fart med omgangstider mellem 1:49 - 1:53.

Team #45 kommer ind og tanker og skifter kører. Lidt efter er det vores tur. Björn har kørt 25 minutter og vi vinker ham ind til tankning og førerskifte. Det koster cirka 1 minut og 30 sekunder d.v.s. næsten en omgang. Og så er det min tur at komme ud på mit tredje køre stint.

Vi har været i gang i 4 timer. Jeg kommer ud på banen på en 3 plads cirka en minute bagved team #45. Men vi har stadig 2 timer at køre før målgang. Så vi er stadig tæt på.

Jeg finder en rimelig rytme, omgange mellem 1:56 - 1:59 uden at tage nogen risiko. Jeg vil gerne ikke smide væk en plads på podiet, 2 eller 3 plads. Så jeg undgår heltedåd og holder motorcyklen på hjulen til næste førerskifte. Køreren for team #45 kører næste samme omgangstider som mig så vi taber ikke tid til dem, men vi henter heller ikke noget.

Jeg bliver kaldt ind til førerskifte efter 30 minutter. Det er Mikaels tur at køre igen. Han finder snart en rytme med omgangstider mellem 1:43 - 1:46 så at Mikael henter over 10 sekunder på hver omgang. OK, vi haler ind på team #45.

Efter seks omgange så har Mikael overhalet team #45 og vi er tilbage på en 2 plads. Det her er meget spændende. Nu bliver det interessant at se hvornår de skal tanke, og om de kan komme i mål på et tankstop eller om de skal have to tankstop.

Når der er 65 minutter tilbage så kommer team #45 ind og tanker. Vi kan se dem da de står i pit boksen lige ved siden af vores. De tanker op og skifter kører. Vi kan se at den nye kører er lidt hurtigere, han kører omgange mellem 1:52 - 1:54. Og vi er lidt i tvivl om de kan køre i mål uden yderligere tankstop.

Vi holder Mikael ude på banen så længe som muligt. Vi kan ikke køre mere end 50-55 minutter på en fuld tank. Så vi venter på at tanklampen skal lyse, og håber at det sker så sent som muligt. Vi håber at vi kan undgå at tanke to ganger.

Ok, Mikael vinker og peger på tanken når han kører forbi pitmuren. Der er 53 minutter til målgang. Uha, det bliver tight. Vi vinker ham ind, han kører færdig den næste omgang og kommer ind i pit. Vi tanker motorcyklen, skifter kører, og sender Björn ud på banen. Han kommer ud på banen cirka en minut foran team #45. Björn kører omgangstider mellem 1:49 - 1:51. Sådan her efter 5 timers kørsel afhænger det meget på kørernes kondition, men lige nu ser det ud som team #45 kører 2-3 sekunder langsommere end os. De truer os ikke, med mindre vi skal lave et ekstra tankstop og de ikke skal.

Nu skal vi i tænkeboks. Jeg snakker med Søren, vores pitchef og den jeg bedst kan snakke strategi med. Jeg snakker også lidt med team #45, og jeg gætter på at de vil kunne køre til målgang uden yderligere tankstop. Øv. Hos os bliver det meget tight om vi skal tanke eller ikke. Når Björn har kørt sin halve time så kan vi sende mig ud og håbe jeg ikke bruger så meget bensin, eller vi kan sende Mikael ud på den sidste stint hvis han lover at ikke køre for hurtigt for at spare lidt på bensinen.

Ok, der er 30 minutter tilbage til målgang og vi kalder Björn ind til førerskifte. Mig og Søren falder for fristelsen at sende Mikael ud på de sidste 30 minutter med strikte instruktioner:
1: Hold dig på hjulen og kom i mål.
2: Kør ikke alt for hurtigt. Spar en smule på bensinen.
3: Hold øje med bensinnivån. Hvis det ser tight ud så kom ind til tankning 5 minutter før målgang. Vi må ikke tanke på sidste omgang for så misser vi målflaget.
4: Det er bedre at komme 3'er end at ikke komme i mål.

Gad vide om han husker og overholder ovenstående. Vi får se.

Mikael kommer ud på banen og finder hurtigt en rytme med 1:43 - 1:45 omgangstider. Desværre ikke særligt langsomt. Han kører 5-6 sekunder hurtigere per omgang end team #45, men det behøver vi ikke. Vi skal bare holde relativ position.

Vi står ved pitmuren og bider negle og holder øje med, hvis han nu sku vinke til tankning. Klokken tikker, men den går meget langsomt synes vi. Der er 5 minutter tilbage og der kan kun nås tre omgenge mere. Hvis han ikke skal tanke nu så er det for sent senere.

Mikael kører forbi pitmuren. Næste gang han kommer forbi så er der tre minutter tilbage. Han kører forbi uden at vinke. Og vi håber der er nok bensin tilbage. Mikael kommer tilbage efter den næste omgang som kan kører 7 sekunder langsommere. Han kører forbi og ud på teamts forhåbentlig sidste omgang. Der er kun halvanden minut tilbage, og vi håber der er nok bensin. Vi venter.

Løbets leder kommer endeligen forbi og får det ternede målflag. Først derefter flagges alle andre team af, uanset hvilken omgang de er på. Og... yes, der kommer Mikael, igen 10 sekunder langsommere, men han kommer i mål! Teamet har kommer i mål og vi får points. Vi bliver toer!!! Fuldstændigt uventet, utrolig og chokerende. Jeg smiler fra øre til øre, og kan ikke få armene ned af glæde.

Nu venter vi på at Mikael skal kome tilbage til pit boksen. Det gøre han ikke! Det viser sig at han får bensinstop ude på banen på omgangen hjem. Svineheldigt! Men det må vi gøre bedre næste gang. Det er lidt for tæt på. Mikael bliver samlet op af banens personale og motorcyklen bliver transporteret tilbage til pit på en trailer. Fedt! Nu kan vi fejre. Det er helt vildt fedt at klive op på sejrskammelen på anden plads på Anderstorp.

Anden plads på 6-timer Endurance Nationaldagsracet 6 juni 2017, på Anderstorp racer bane. Yes, det er stort!

Efter lidt fejrende og boblevand så sku vi have team billeder sammen med vores pitchef Søren og tankhjælper Mike. Og vores motorcykel.

Tak til teamet: Mikael, Björn, Søren og Mike. Det var en fornøjelse.
Og tak til David fra Tebles MC Service i Trelleborg for hjælp til fejlfindning og ny bensinpumpe til fornuftig pris.

Det vil nok ikke lykkes lige så godt næste gang, men vi prøver igen 31 juli på Mantorp Park racing bane.