Sæsonens anden Endurance løb 17.5.2008 på Anderstorp.Well, efter at have overlevt første løbet på Falkenberg, så brækkede jeg en knogle i foden hjemme på parkeringen. Glemte skivelåset og væltede cyklen over venster fod. Røntgen og CT-scan bekræftede brækked knogle i mellemfoden (fratur på 4. metatars på lægesprog) og der var dømt fixering af foden, aflastninig og hvile i 6 uger.

Det hade jeg ikke tid til da næste løb på Anderstorp sku gå om 11 dage. Ok, hvile, piller, op med foden, og... et ring til Robert i Sydafrika, Kwa-Zulu Natal for at han sku tage turen ud til vores medicinmand ude i bushen. Lidt black magic, nogle offer, og en masse besværgelser der sku sende healing op til København. Well.... jeg hade ikke nogle bedre forslag.

To dage før race var jeg stadig i tvivl, men så besluttede jeg mig at det sku køres race lige meget hvad. Jeg lokkede Palle at hoppe ind som reservekører og tage en del af mine kørepas, John hjælpte mig med at skifte olje og filer på cyklen og pakke kassevognen. Søren vores pitchef fik komme og hente mig og min bagage, og køre kassevognen til Anderstorp. Jeg hade ladet op med forskellige piller og black magic. Jeg var ikke helt sikker på at det ville gå, men fast beslutted på at prøve. Når jeg en gang kom op på cyklen så sku det nok vise sig indenfor 10 meter hvis det var en dårlig ide.

John sku til 50-års fødselsdag og ku ikke komme og hjælpe med at tanke. Ja, hvis vi sku køre med en brækked fod, en rookie (Palle), og kun en der kan køre cykel ordentlig (Mikael) så ville det nok ikke betyde så meget hvis vores tankninger blev en udfordring. Vores målsætning må være at komme til start, gennemføre uden at vælte, og komme i mål. Hvis vi ku undgå sidste plads så ville det være fint.

Søren henter mig om eftermiddagen, får bragt mine ting ned i kassevognen. Jeg kan ikke bære ting når jeg humper rundt på krykker. Så tager vi afsted. På vejen sku vi aflevere et telt hos Nina. Her får vi kaffe og sandwich. I Helsingborg stopper vi i Biltema for at købe olje til kassevognen. Vi ankommer til Anderstorp ved 23 tiden, og finder box nr 3 som vi får dele med de meget hyggelige gutter fra Åland, team #66 og team #88.

Jeg har skaffet nyt fortandhjul med 17 tænder (to mere end det gamle) så at vi kan klare langsiden på Anderstorp. Mikael og Palle går igang med at skifte tandhjul medens jeg irriterer alt og alle ved at blande mig uden at kunne gøre noget. Vi får også monteret crash-pads samme aften. Det ku være godt at have med sådane amatører som os.

Tilfreds med dagens dont går vi i seng i kassevognen. Der er tændt for varmeblæseren. Men vi har overset at ene vinduet er rullet helt ned, og på morgentimerne er det en smule koldt. Ok, som de siger over there: "Rise and Shine" nu er det Race Day!

Vi gør klar til kvalifikationen. Jeg binder sammen venstre fod og prøver at mase den ned i støvlen. Det er ikke behageligt med det lykkes til slut. Jeg skal lige have lidt mere stoffer og piller. Det føles ikke godt og det er svært at vippe fodenen bare en smule. Bliver nog svært at skifte gear tænker jeg. Jeg sender en tanke til medicinmanden nede i Kwa-Zulu Natal.

Det er ingen vej udenom, det må afprøves. Taktiken er at vi prøver hjælpe mig op på cyklen og sende mig ud på bane til kval. Her skal jeg bare finde ud af om jeg kan komme rundt, og komme ind hurtigt til førerskifte.


1) Kris ude på banen.                 2) Ind efter et par omgange.       3) Hvad så invalidos?

Mikael skal derefter varme sig selv op en smule på banen, og derefter så skal Palle få resten af kvalet, forhåbentlig over halvdelen af de 40 mitutter. Han kommer tilbage i godt behold.

I pausen skifter vi til friske dæk og nye bremseklodser. Checker oljen og fylder op cyklen med bensin. Vi sender Mikael til at tage starten, og halvdelen af alle kørepas. Jeg vil prøve at tage et eller to kørepas, og Palle resten. Jeg kan ikke tage de kørepas der skal afsluttes med tankning da jeg vil være rimeligt værdiløs i tankområdet på en fod. Derfor må vi time det sådan at jeg overtager cyklen efter takning, og køre lidt for at aflevere til Palle som så skal køre slut på bensinen til næste tankning. Vi shanghaier også en gut fra nabo-teamet til at hjælpe os med tankning. Vi har ikke styr på så meget og det skal nok gå galt noget sted. Klar til start

Anderstorp er 4025 meter lang og med en langside på over en kilometer. Mange store symetriske sving on flere kortere langsider.

Mikael stiller til start og Palle holder cyklen. Starten går og Mikael kommer godt afsted. Ingen uheld i starten. Alle team er på banen.

Mikael laver nogle gode omgangstider og kommer til slut ned på 1.41,4 hvilket er rigtig godt. Der er 28 teams tilmedt NEC løbet på lørdag og 55 teams tilmeldt til REC søndag. Altså totalt 83 teams til endurance løb. Vores team #67 starter fra Mikael starter fra 23'e plads. Han tager nogle placeringer i selve starten, men må ellers passe på. Han er startet på kolde dæk og det tager nogle omgange at varme dem. Han starter med omgangstider på 1.43 og det er ikke langsomt. Efter 3 omgange så giver han gas og overhaler nogle teams. Nu ligger vi på 16'e plads. Rolig Mikael, vi skal nok ødelægge det med talangløs kørsel og endu mere kaos i pit.


1) og 2) Mikael in action.

Mikael giver maskinen tæsk og efter 16 omgane så laver han dagens hurtigste omgangstid med 1.41,4 og vi ligger på 12'e plads. Han taber dog den igen og kører videre på en stabil 13'e plads. Planen ar at han skal køre måske en halv time, og så skifter vi fører. Efter 35 minutter kommer Mikael ind. Bensinlapen lyser og vi skal tanke. Det kommer helt bag på os og vi forstod ikke Mikaels signal. Så meget forvirret kører Palle ud på banen mens Mikael og en nabo gør klar til at tanke når Palle kommer ind efter en omgang.


1) og 2) Mikael kommer ind og forklaer at Palle skal køre ind til tankning efter en omgang.

Nå, vi taber 3 minutter og det er cirka 1,5 omgange og 11 placeringer på den uplanlagte og meget forvirrede tankning. Palle kommer ud på en flot 24'e plads med fuld tank. Han lægger ud med omgange rundt de 1.57 og 1.55 og efter han blevet varm i tøjet så laver han sine bedste omgange for dagen et par stykken omgange på 1.52,3 og 1.52,5. Flot gået.


1) og 2) Palle in action. (Foto: Anki Borgh, Sverige)

I mens tænker vi over det faktum at Mikael har kørt slut på en fuld tank på kun 35 minutter! Så skal vi lave hele våres tankstrategi om. Nu lader vi Palle køre så længe han orker, og ser om han kan køre tils lampen lyser. Under tiden begynder de andre team få slut på sin bensin og kommer ind til tankning. Her henter vi placeringer tilbage og snart er Palle oppe på en 19'e plads. Efter 35 minutter vinker Palle og vil komme ind. Vi tager ham ind til tankning.


1) og 2) Vi tanker op vores besinsluger.                                     3) Palle kører videre til førerskifte.

Vi taber 3 placeringer og Mikael kommer ud på 22'e plads. Vi finder ud af at tanken ikke var tom efter Palles kørepas. Dvs, at vi brugte unødvendig tid til tanning. OK, taktiken må så være at Mikael kører en tank op på 35 minutter. Efter tankning skal vi sende Kristoffer ud og se om jeg kan køre 15 minutter, skifte til Palle uden at tanke og se om Palle ikke kan tømme tanken på yderligere 30 minutter.... I teorin. Vi får se.

Mens vi spekulerer så er Mikael ude på sit andet kørepas. Han kører omgangstider mest mellem 1.42 og 1.44 og henter et par placeringer trods at vi er langt bagud. Efter 40 minutter så vinker Mikael at han vil ind og kommer ind til tankning fra en 20'e plads.


1), 2) og 3) Mikael in action. (Foto: Anki Borgh, Sverige)

Så er det tid for mig at komme ud på banen. Jeg her ventet utåligt efter al den "surprise-tankning" og taktik-skifte. Samtidlig undrer jeg hvordan det skal gå med den åndsvage fod, og om jeg kommer at være i vejen for alle de andre ude på banen.

Jeg kommer ud på banen på 22'e plads og prøver køre rundt. Det er svært at bøje foden og speciellt når jeg skal trække gearpedalen opad for at skifte ned (omvendt gearskifte) efter den 1 kilometer lange langside der vi er oppe i cirka 270 km/h er det svært. Det gør lidt ont samtidig som jeg skal passe på at ikke ryge af banen.

Andre steder på banen finder jeg ud af at jeg er alt for langsom at skifte gear. Det kan ikke svare sig. Jeg bliver nødt at finde et mellemgear at køre på uden at skifte gear. Og så kun skifte gear op på langsiden og ned igen for enden af langsiden. Jeg er bange at jeg er langt over 2 minutter på hver omgang men efter lidt indkørsel så kører jeg 1.57 tider. Men jeg er træt og efter knap 20 minutter så vinker jeg til pit at jeg er klar til førerskifte. Jeg var selvfølgelig overhaled et par gange af de hurtigste team, men noget øverraskende har jeg lykkes holde min placering blandt de langommere team og kommer in i pit stadig på 22'e plads.


1) og 2) Los invalidos på banen. (Foto: Anki Borgh, Sverige)        3) Invaliden i pit. (Foto: Fredrik Sörebo)

Hurtigt førerskife og Palle kommer ud på banen stadig på 22'e plads. Han finder en god rytme og laver omgange mest mellem 1.53 og 1.57. Team #48 går i pit til tankning og Palle overhaler team #28 og han er oppe på en 20'e plads før tanklampen lyser og han giver signal til tankning.


1), 2) og 3) Palle in action.

Palle kommer ind til tankning. Det forgår ved at Palle og Mikael tanker, og vores shanghaiade nabo ordner bagløftern og holder brandslukkeren engligt reglerene. Ingen anden fra "team invalidos" kan hjælpe da jeg har dårlig fod og Søren har dårligt knæ. Når tankningen er færdig, så skal Mikael løbe til vores pit box hvor vi har lov at skife fører. Palle har kørt fra tankområdet, hopper af cyklen, Mikael hopper op og tager afsted ud på banen. Ikke optimalt, men når vi mangler pit assistenter så kan det ikke blive bedre.

Vi taber kun to placeringer og Mikael kommer ud på banen på 22'e plads. Han drejer stabile omgange rundt 1.44 - 1.45 med et par enkelte svipsere. Er bagdækket ved at give op? Mikael får alligevel hentet nogle placeringer. Før bensinlampen lyser og han vinker til tankning så er han oppe på en 17'e plads.


1) og 2) Mikael in action.

Vi får tanket og så er det dags for mit andet kørepas. Vi tabte kun en placering på tankningen og jeg kommer ud på banen på en 18'e plads. Jeg prøver at finde et godt gear at køre rundt banens alle sving for at spare gear-foden til langsiden. Her prøver jeg bremse sent et par gange, men det resulterer i et par meget spænende øjeblik i 270 km/h da jeg ikke rigtig når at følge med i at skifte gear ned til det rigtige. Jeg beslutter mig at bremse i latterlig god tid så det er tid til gear skifte uden den store risiko. Officiele omgangstider viser at jeg svinger mellem 1.57 og 2.01 for de der to omgange med "ups" øjeblikke.

Mærkligt nok lykkes jeg alligevel holde min 18 plads. Men foden begynder at plage mig og efter 15 minutter er jeg rimeligt træt. Jeg vil ikke vise at jeg ikke kan tage mosten, så jeg bider sammen og kører vider og håber de snart vil vinke mig ind. Mærkligt at der ikke er nogle team der krasher. Ingen Safty Car at hvile på når man har brug for det.


1) og 2) Invaliden med brækked fod humper rundt banen. (Foto: Tobbe Andersson, Sverige.)

Til slut er det gået 20 minutter og Søren vinker mig ind. Fint, jeg gør mig klar til at køre ind til førerskifte. Men... hvad ser jeg... er det ikke en cykel ved siden af banen? Måske kommer der Safty Car ud? Jeg skal ikke ind i pit. Hvis det bliver safty car så kan vi skifte fører uden at tabe en omgang. Jeg giver lidt mere gas, og lykkes faktisk hente en placering lige før det bliver safety car. Så giver jeg mere gas for at fange safety car hurtigst mulig. Her laver jeg min hurtigste omgang 1.55,8. Ikke så dårligt for en invalid. Et team går i pit imens, og jeg har vundet to placeringer og vi ligger på 16'e plads.

Når jeg er i køen bagved Safty Car så kører jeg ind i pit, og vi skifter til Palle. Han kommer ud på banen i god tid før safty car kommer tilbage, og kan køre i fat køen og vores skifte var gratis. Vi tabte ingen omgang.

Lige efter så går safety car i pit og feltet slippes løs igen. Palle er på en fin 16'e plads. God taktik ved førerskiftet. Palle kører fine omgange mellem 1.55 og 1.58 og prøver holde sin placering. Dog er det et hurtigt team der fanger ham og han må opgive sin plads. Han holder alliogevel en 17'e plads når bensinlampen lyser og han skal ind til tankning.


1) og 2) Palle in action.

I mellemtiden har jeg snakket md Mikael og besluttet at gøre klar en nyt bagdæk. Vores første dæk synger på sin sidste vers. Tanking tager 2 minutter ekstra og vi taber 3 placeringer. Mikael tager ud på 20'e plads på det gamle bagdæk. Aftalen er han får nyt dæk næste gang.

Dog kommer han ind efter 15 minutter og vil have det nye dæk. Det gamle bagdæk slipper og "slider" over det hele. OK, frem med værktøj og dæk og kom i gang. Midt i det hele er det for mange der styrer slaget og der bliver tvivl hvorvidt den nye baghjul passer i svingen. Jeg er træt og kan ikke skære igennem, før jeg finder ud af at skidtet alligevel passer og får min vilje til at montere hjulet. Her kommer uheld nummer to... Bremseskiven er tykkere og bremseklodserne skal skubbes lidt. Her fumler jeg og når jeg skubber klodserne så ryger en af dem ud fra spåret og forbi plade-fjedern. Her bruger jeg en evighed på at finde ud af hvad der holder klodsen tilbage og hvordan jeg kan få den tilbage forbi fjedern. Hjulet kommer på til sidst, men det har kostet 10 minutter og 5-6 omgange. Ærgeligt, "but that's racing".


1) Bagbremse og fælg der driller.

Mikael kommer ud på banen langt bagud på en 23'e plads. Ok, men nu kør han mere sikkert og vi skal bare i mål. Han får nogle fine 1.45 omgange og kommer op på en 22'e plads før bensinlampen lyser og han signalerer til tankning.


1) og 2) Trætte helte checker live timing og lægger taktik.

Der er kun 50 minutter tilbage af løbet og vi beslutter at vi alle sammen får 15-17 minutter hver. Det kan være lige meget med taktik når vi er så langt bagud. Mikael kommer ind til tankning, og jeg kører ud på banen på en 22' plads. Jeg kører 1.56 - 1.57 tider. Foden begynder at plage mig og jeg bliver vinket ind efter 15-16 minutter. Fint, så har jeg også fået nok for i dag.


1) Mikael.                                 2) Palle.                                3) Kristoffer, "invaliden".  
(Alle tre ovenstående foto: Fredrik Sörebo, Sverige)

Palle er træt men tager ud på banen og laver sikre 1.55 - 1.56 omgange. Til slut så skifter vi til Mikael der kører de sidste 15 minutter på 1.45 - 1.46 omgange og henter nogen placering.

Vi slutter dagen på en 22'e plads. Ret så OK med tanke på invalidene i teamet, mangel på pit assistenter og kaos og misforstand ved pit arbejdet.

Vi kom, vi kørte, vi holdt os på banen og vi hade det sjovt. Det må være en god dag.


1) og 2) Mikael kommer in i pit efter målgang.


1) og 2) "Nå din invalid. Sku du ikke tage dem med ud på banen?"


1) Team: Kris, Mikael, Palle og Søren.       2) Vi slapper af.         3) Cyklen slapper af.

Når vi så har fået indtaget dagens oplevelser, og slappet lidt af, så var det tid til oprydning, og pakning af udstyr og kassevogn. Men dagen sku selvfølgelig afslutes med team hygge ved grillen.


Tak til teamet. Uden jer vill det ikke være muligt at køre løbet.

hilsen,
Kristoffer

Her finder du Palles egen beretning fra løbet